اولین جلسه کارگاه «واقعیت نظام سلطه» در دانشگاه تهران برگزار شد
به گزارش روابط عمومی سازمان دانشجویان ایران به نقل از روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی تهران، اولین جلسه کارگاه «واقعیت نظام سلطه» با حضور استاد قاسم تبریزی در روز 9 دی ماه ۱۴۰۳ در مرکز فرهنگی دکتر سعید کاظمی آشتیانی برگزار شد. این کارگاه به بررسی کلیات نظام سلطه و استعمار اختصاص داشت. در این جلسه بر لزوم ایجاد پژوهشکده ها و اندیشکده های غربشناسی، آمریکا شناسی، انگلیششناسی و در کل استعمارشناسی در دانشگاهها تاکید شد.
دکتر تبریزی بیان کرد: مطالعه و شناخت رنسانس به عنوان نقطه شروع تمدن نوین غربی امری ضروری است چراکه این دوره بر پایه تولید علم و تکیه بر عقل بنا شده بود. در حقیقت، غرب دین، معنویت و اخلاق را کنار گذاشت تا انسان با تکیه بر علوم تجربی و عقل به سعادت برسد. این رویکرد نیازهای جسمی انسان را مدنظر قرار داد، اما مبانی معنوی و ملکوتی او را نادیده گرفت. رنسانس در غرب بدون توجه به معنویت، علومی همچون روانشناسی، انسانشناسی، جامعهشناسی و دیگر علوم را تحت تأثیر قرار داد.
وی ادامه داد: همچنین در مقوله انقلاب صنعتی، تکنولوژی که باعث خوشبختی و آسایش بشر شد، به سلطهگری نیز منجر گردید. پیوندی بین علوم انسانی بدون معنویت با استعمار وجود دارد. آیا این علوم انسانی بودند که استعمار را ساختند یا استعمار ابزاری برای آنها شد؟ در حقیقت، هر دو لازم و ملزوم یکدیگر هستند.
تبریزی گفت: حرکت استعمار در جهان باعث عقبماندگی، ذلت و حقارت انسانها شد و قدرت و موقعیت آنها را از بین برد. مسئله استعمارشناسی امروز به عنوان یک ضرورت مطرح است. هر چند زمان گذشته را بررسی کنیم، این موضوع همچنان سودمند خواهد بود؛ استعمارگران در دوران کهنه عمدتاً از نیروهای نظامی خود استفاده کردند تا جنگ جهانی اول را آغاز کنند. اما پس از آن، با شروع استعمار نو، آنها سعی کردند که خود را از صحنه دور نگه دارند و با کودتاها به اهداف خود برسند.
در پایان ضمن تفسیر ماهیت استعمار برای درک بهتر ، گفت: لازم است نگاهی دقیقتر به مفهوم این واژه داشته باشیم. کلمه "استعمار" به معنای آبادانی و عمران است و در ابتدا بار معنایی مثبتی دارد. استعمارگران به بهانه آبادانی و نوسازی کشورها وارد عمل میشوند. در نهایت، ما باید درسهایی از تاریخ بگیریم تا بتوانیم آیندهای بهتر بسازیم.
گفتنی است، جلسات سوم و چهارم با موضوع «صهیونیسم شناسی» با حضور استاد محمدتقی تقیپور و همچنین جلسات پنجم و ششم با موضوع «آمریکا شناسی» با حضور استاد دکتر بیژن پیروز برگزار خواهد شد. این کارگاهها به منظور افزایش آگاهی و شناخت دانشجویان از ابعاد مختلف نظام سلطه طراحی شدهاند و فرصتی مناسب برای تبادل نظر و یادگیری در این زمینه فراهم میآورند
نظر شما :